Pengumuman

Makluman kepada pelajar tingkatan 5:

Perhatian kepada para pelajar Tingkatan 5 2017 MRSM Tun Ghafar Baba, jika ingin melihat keputusan peperiksaan bagi tahun sebelum ini, sila klik ke menu Change Term untuk menukar tahun / sesi persekolahan yang dikehendaki terlebih dahulu. 

MRSM Tun Ghafar Baba tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang masalah,  kerosakan atau kehilangan yang dialami disebabkan oleh penggunaan maklumat dalam laman web ini.

Aktiviti Maktab

 :: RALAT : PEMBETULAN MAKLUMAT MENGENAI HARI BALIK KE MAKTAB PADA TAHUN 2018 ::

 Untuk makluman ibu bapa/penjaga pelajar Tingkatan 4 2017, merujuk kepada surat KEPUTUSAN PEPERIKSAAN AKHIR SEMESTER 2 TINGAKATAN 4 2017 yang telah dihantar secara pos sebelum ini, pihak maktab ingin membuat sedikit pembetulan maklumat. Semua pelajar perlu balik ke maktab sebelum pukul 6 petang pada 1 Januari 2018 (hari isnin), bukan hari Selasa seperti yang tertulis pada surat tersebut.

Kelas akan bermula pada hari 2 Januari 2018 (hari Selasa) seperti sepatutnya. Mohon maaf atas kesilapan menaip yang terdapat pada surat tersebut. Sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi pihak maktab di talian 06-5291443 / 06-5291677. Sekian. Harap maklum.


 :: MENGEMASKINI MAKLUMAT DIRI PELAJAR DAN MAKLUMAT PENJAGA ::   

Perhatian kepada pelajar tingkatan 4 2017 yang masih belum mengemaskini maklumat diri pelajar dan maklumat penjaga agar berbuat demikian dengan kadar segera. Sila login ke dalam portal dan pergi ke menu Sekolah Saya/My School dan pilih sub menu Data Pelajar dan lengkapkan ruangan Maklumat Peribadi. Maklumat penjaga/ibubapa perlu dilengkapkan pada menu Maklumat Keluarga terutama no K/P bagi membolehkan penjaga mendaftar ke dalam portal. 


:: KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SEMESTER DUA TINGKATAN 4 ::   

Pelajar-pelajar tingkatan 4 telah boleh melihat keputusan peperiksaan semester 2 tingkatan 4 2017. Sila login masuk untuk melihat keputusan peperiksaan berkenaan.


:: PEMBELIAN IPAD SECARA TUNAI UNTUK PELAJAR MRSM TUN GHAFAR BABA ::   

Merujuk kepada pembelian Ipad pelajar, pihak MRSM Tun Ghafar Baba ingin memohon jutaan maaf kerana pembelian secara ansuran tidak dapat dilakukan kerana pihak Alam Sinergi Teknik Sdn. Bhd. (Apple Authorised Education Reseller) setakat ini masih belum dapat menyediakan perkhidmatan pembelian ipad secara ansuran. Namun begitu, ibubapa/penjaga yang masih berminat untuk membeli ipad secara tunai untuk anak-anak yang belajar di MRSM Tun Ghafar Baba, tuan/puan masih boleh melakukannya. Tuan/puan hendaklah mengikuti prosedur pembelian sebagaimana yang tercatat dalam Carta Alir Proses Pembelian Ipad.

Sekiranya pihak Alam Sinergi Teknik Sdn Bhd telah berjaya menyediakan perkhidmatan pembelian Ipad secara ansuran, pihak maktab akan memaklumkan perkara ini melalui anak-anak tuan/puan dan juga melalui portal ini. Sebarang kesulitan yang ditanggung oleh pihak tuan/puan, amat dikesali. Terima kasih juga diucapkan diatas kerjasama tuan/ puan. 

Sila klik link dibawah untuk muat turun borang, isi borang dan poskan borang kepada Alam Sinergi seperti yang tercatat dalam borang pembelian Ipad. 

1) Peraturan penggunaan Ipad di maktab
2) Carta alir proses pembelian Ipad secara tunai
3) Spesifikasi Ipad
4) Borang pembelian Ipad
5) Borang pendaftaran ipad
6) Q&A


:: MAKLUMAN UNTUK IBU/BAPA/PENJAGA PELAJAR MAKTAB UNTUK TAHUN 2017 ::  
Untuk makluman ibu/bapa/penjaga pelajar tingkatan 4 dan tingkatan 5 bagi tahun 2017, berikut dilampirkan manual untuk mendaftar dalam portal rasmi maktab sebagai rujukan dan panduan tuan/puan. Sekiranya No. Kad Pengenalan tuan/puan TIDAK WUJUD, bermakna anak tuan/puan masih belum mengemaskini maklumat No. Kad Pengenalan ibu/bapa/penjaga masing-masing dan sila minta anak tuan/puan untuk mengemaskini maklumat tersebut supaya tuan/puan boleh mendaftar di dalam portal ini. Jika anak tuan/puan telah mengemaskini maklumat ibu/bapa/penjaga dan masih lagi tidak boleh mendaftar di portal, email kan masalah tersebut kepada infomrsm_tgb@mara.gov.my :

Manual Mendaftar Portal Rasmi

Undian

Adakah anda berminat untuk menghantar anak belajar di MRSMTGB?

Ya
Tidak
Tidak pasti